16.06.2008. | 19:41

Sutivan: stoljeće bračko-češkog prijateljstva

U nazočnosti češkog veleposlanika u Hrvatskoj gospodina Karela Kuehnla u Sutivanu je održana “Večer češko-hrvatskog prijateljstva”, i to u povodu stote obljetnice dolaska u to bračko mjesto češkog liječnika Antonina Mikolašeka koji je svojim radom i djelovanjem dao snažan osobni pečat tom vremenu.

Osim što je bio liječnik, u godinama prije i nakon Prvog svjetskog rata bio je i pravi promotor turizma, a potaknuo je ideju o izgradnji klimatskog lječilišta te je organizirao tiskanje serije razglednica koje su danas vrijedan povijesni dokument. Zahvaljujući dr. Mikolašeku u Sutivan su dolazili na odmor brojni Česi, čak su vodili i hotel “Vesnu”, a među uglednicima bila je i Alice Masarykova iz obitelji prvog češkog predsjednika. Ideja o proslavi i obilježavanju te obljetnice potekla je od unuka češkog liječnika, poznatog kompozitora i kantautora Bohdana Mikolašeka koji se kao i njegov djed zaljubio u Sutivan i svaki slobodan trenutak koristi da bi mu se vratio.

 

asdf
U sredini Karel Kuehnl, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj, desno Bohdan Mikolašek, inicijator proslave, lijevo Petar Vladislavić, načelnik općine Sutivan koja je bila pokrovitelj proslave                                                                   Foto: Ivica Radić / EPEHA
Zahvaljujući njemu popravljene su i orgulje u župnoj crkvi. Uz brojne Stivanjane proslavi je bila nazočna i skupina od šezdeset osoba, uglavnom rodbine i prijatelja obitelji Mikolašek iz Češke, Švicarske, Francuske i Njemačke, a sve je pratila i snimala specijalna ekipa češke televizije iz Ostrave. U prigodnom slovu češki veleposlanik Karel Kuehnl pohvalio je ovakve susrete i inicijative jer pridonose učvršćivanju tradicionalno dobrih veza između dva naroda te obitelji Mikolašek i Sutivana.

Podsjetio je da se i splitski Hajduk rađao i stvarao u Pragu, a zajedno smo živjeli u istoj državi Austro-Ugarskoj. Čvrsto se nadam da ćemo za dvije godine, kazao je češki veleposlanik, ponovno živjeti u istoj državi koja se zove Europska unija. Dodao je kako češki turisti i danas kao i prije najčešće dolaze u Dalmaciju. Veleposlanik je domaćine pozdravio na hrvatskom jeziku jer je, tvrdi, više od 30 puta bio u Hrvatskoj, ali na Braču prvi put.

U ime pokrovitelja općine Sutivan načelnik Petar Vladislavić je istaknuo brojne primjere suradnje i dobrih poslovnih veza, dodavši kako je veći broj Stivanjana fakultetsku naobrazbu stekao u Češkoj. Sin dr. Mikolašeka, Antonini, koji je ime dobio po svom ocu, podsjetio je nazočne na put svog oca i obitelji.

- Moja majka, kazao je, čitavoga se života s mojim sestrama dopisivala na hrvatskom jeziku, što najbolje svjedoči koliko je voljela Sutivan i vašu zemlju - rekao je Mikolašek. U prigodnom programu sudjelovali su članovi splitskog KUD-a ”Brodosplit”, klapa “Bracijera” iz Bola i kantautor Bohdan Mikolašek.

                                                                                                             IVICA RADIĆ/EPEHA SLOBODNA DALMACIJA 16.6.2008

 

Stivanjani slave Hrvatsko-češko prijateljstvo

a
SPLIT - Zahvaljujući malo poznatoj činjenici da je prije i nakon Prvog svjetskog rata u Sutivanu na otoku Braču živio i radio češki liječnik Antonin Mikolašek, koji je bio i promotor turizma i inicijator čvršćih veza s tadašnjom Čehoslovačkom, Sutivan nizom manifestacija od 13. do 17 lipnja obilježava Hrvatsko - češko prijateljstvo.

A sve je počelo prije deset godina kada je Antoninov unuk, češki skladatelj i kantautor Bohdan Mikolašek krenuo put Sutivana u kojem se 1921. godine rodio njegov otac Adrian. e(click to hear...)

rekao nam je Bohdan Mikolašek koji je u Sutivanu kupio staru kamenu kuću i tu zajedno sa suprugom Janom provodi veći dio godine.

Njegov djed ostavio je neizbrisiv trag u Sutivanu, kaže jedan od pokrovitelja manifestacije hrvatsko-češkog prijateljstva, ravnatelj Sutivanske knjižnice, Franjo Mlinac: e

Nažalost Sutivan danas nema svog liječnika, već im dolazi liječnik iz Supetra, a u doba Austro-Ugarske Antonin Mikolašek nije bio jedini češki liječnik u Sutivanu. Gotovo se može reći kako je to onda bila tradicija, saznali smo kroz jednu anegdotu koju nam je ispričao Franjo Mlinac e

Pronašao je Bohdan u Sutivanu nekoliko predmeta koji su pripadali njegovom djedu i nekoliko živućih svjedoka tog vremena kada je češki liječnik živio na otoku Braču. Uspomene je pretočio u dokumentarni film, kojeg će kao dio ostalih događanja: koncerata, izleta po otoku i izložbi, imati priliku pogledati i češki gosti, među njima i veleposlanik Češke republike u Hrvatskoj, Karel Kuehnl, a sve će to u velikoj reportaži o Sutivanu prikazati Češka televizija.

Bohdanova zasluga je i to što su restaurirane stare orgulje u župnoj crkvi na kojima će se i ovom prigodom svirati e

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

.. sutivan.hr 25.6.2008

U Sutivanu je sa nekoliko prigodnih događanja obilježen dan Sv. Ivana Krstitelja, koji Sutivan slavi kao Dan općine.

Misa je ispred crkvice održana i jutros, a u 11:00 sati u općinskoj zgradi održana je svečana sjednica općinskog Vijeća na kojoj su po uvriježenom običaju dodijeljena priznanja i zahvale odabranim stivanjanima i prijateljima Stivana. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća Jerko Grubšić, a nazočnima su se obratili i načelnik Petar Vladislavić te donačelnik Nikola Pajić.

Ove godine laureati su: Dražen Katunarić, za izuzetan doprinos na kulturnom, povijesnom i književnom unapređenju općine Sutivan; Petre Kršak, češki redatelj, za suradnju sa općinom i rad na dokumentarnom filmu radnog naslova "Brač od kamena" o otoku Braču i Sutivanu; Ivan Bekavac, direktor i suvlasnik Ilić dvor hotel, d.o.o. Sutivan, za suradnju sa općinom; Helena Rembacher i dr. Hans Peter Haselsteiner, vlasnici europske tvrtke STRABAG SE, proglašeni su počasnim građanima mjesta; Bohdan Mikolašek, češki kompozitor i kantautor za razvijanje i poticanje češko-stivanskog prijateljstva; časna sestra Mila Deak, iz samostana Služavki malog Isusa, za duhovni i kulturni rad u općini i Munevera Ursić, pročelnica općine, za dugogodišnji kvalitetni samozatajni rad. Dodjelu su popratili češki snimatelji, vijećnici, predstavnici raznih institucija i djelatnici općine.

Proslava se nastavlja večeras vatrometom i velikom feštom na stivanskoj rivi uz plesnu glazbu bračke skupine Bolero.

bohdan mikolasek junior prebira otcovu cenu

Sin Bohdana Mikolašeka preuzima očevu nagradu.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 
Newsletter broj 2  
Prva stranica  
Stoljeće turizma – jubilej češko-hrvatskog prijateljstva

aGodine 1908. u Sutivan na otoku Braču stigao je dr. Antonin Mikolašek, češki liječnik koji je ujedno bio promotor turizma svoje nove radne i životne sredine te inicijator turističke suradnje sa svojom starom domovinom. Među češćim gostima su mu bili češki akademski slikar František Petr te Alice Masaryk iz obitelji prvog češkog predsjednika, ali i mnogi drugi.

Putevima djeda krenuo je 1998. godine u posjet Sutivanu Antoninov unuk, češki kantautor Bohdan Mikolašek. Sa suprugom Janom on je donirao novac za popravak crkvenih orgulja, a uređuju staru kuću, što je jasan dokaz njihove namjere da ondje u budućnosti provode što više vremena. Njima će se sredinom lipnja ove godine pridružiti pedesetak članova rodbine iz Češke, Francuske, Njemačke i Švicarske da zajedno s domaćinima proslave 100. godišnjicu dolaska djeda Antonina u Sutivan te ujedno 60. Bohdanov rođendan.

Prikaz ove životne priče iz Sutivana nije, međutim, jedini motiv proslave, čiji su pokrovitelji općina Sutivan i Turistička zajednica općine Sutivan, nego isto tako dokaz da se tradicionalno češko-hrvatsko prijateljstvo nastavilo i produbilo.

Sutivan je turističko središte čija je povijesna jezgra zaštićena spomenička vrijednost te gostima pruža mogućnost obilaska kulturnih spomenika, ali i užitak u iskonskom mediteranskom ambijentu, aktivnom odmoru kao i kvalitetnoj turističkoj usluzi.

 
Turistička zajednica Županije splitsko-dalmatinske
HR - 21000 Split, Prilaz braće Kaliterna 10/I
tel: ++385 (0)21 490032 fax: 490 036

Ukoliko više ne želite primati naš newsletter, kliknite ovdje

Izdaje: Turistička zajednica Županije splitsko - dalmatinske
Realizacija: U.T. Ugostiteljski i turistički marketing d.o.o. Zagreb

 

/////////////////////sutivan.hr///////////////////////////////////////////////////////////


MANIFESTACIJA HRVATSKO-ČEŠKOG PRIJATELJSTVA


Obilježavanje Češko-hrvatskog prijateljstva u SutivanuOd 13. - 17. lipnja u Stivanu će se održati velika manifestacija hrvatsko-češkog prijateljstva i obilježavanje tradicijskih povijesnih veza. Povod ovome događaju dao je češki kompozitor i kantautor Bohdan Mikolašek koji od nedavno većim dijelom godine boravi u Sutivanu, a čiji je djed Antonin Mikolašek radio kao stivanski liječnik u godinama prije i nakon Prvog svjetskog rata.

Osim lječničkog posla Antonin je bio aktivno uključen u društveni i socijalni život Sutivana, pa je tako pokrenuo i još uvijek aktuelnu ali nikad realiziranu ideju o izgradnji klimatskog lječilišta na zapadnog obali stivanskog akvatorija i organizirao tiskanje serije razglednica koje su danas vrijedni povijesni dokumenti i govore mnogo o izgledu i životu Sutivana u to doba.

Bohdan Mikolašek, koji inače živi i radi u Švicarskoj, ove godine obilježava 100-godišnjicu dolaska svog djeda u Sutivan 1908., a u suradnji sa Općinom i Turističkom zajednicom Sutivana, ova proslava će prerasti lokalne okvire i poslužiti kao lijepi primjer vjekovnih veza, kulturnih, socijalnih i turističkih koje spajaju Češku i Hrvatsku.

Očekuje se pokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice i županijskih turističkih institucija, a sa češke strane događaju će nazočiti Češka televizija - Studio Ostrava, koja će snimati veliku reportažu o Sutivanu, otoku Braču i samom događanju, a nazočan će, uz 60-tak gostiju iz čitave Europe biti i veleposlanik Češke Republike, gosp. Karel Kuehnl. Program obuhvaća niz obilazaka i izleta po otoku, prigodne izložbe, koncerte u crkvi i na Ljetnoj pozornici Kavanjin, protokolarne sastanke, a centralno događanje je Večer češko-hrvatskog prijateljstva na Ljetnoj pozornici Kavanjin 15. lipnja (nedjelja) u 20:00 sati.

Na linku www.sutivan.info možete pronaći više informacija na češkom jeziku, a detaljno objašnjenje akcije pročitajte ovdje.