MANIFESTACIJA HRVATSKO-ČEŠKOG PRIJATELJSTVA

Obilježavanje Češko-hrvatskog prijateljstva u Sutivanu
Od 13. - 17. lipnja u Stivanu će se održati velika manifestacija hrvatsko-češkog prijateljstva i obilježavanje tradicijskih povijesnih veza. Povod ovome događaju dao je češki kompozitor i kantautor Bohdan Mikolašek koji od nedavno većim dijelom godine boravi u Sutivanu, a čiji je djed Antonin Mikolašek radio kao stivanski liječnik u godinama prije i nakon Prvog svjetskog rata.

Osim lječničkog posla Antonin je bio aktivno uključen u društveni i socijalni život Sutivana, pa je tako pokrenuo i još uvijek aktuelnu ali nikad realiziranu ideju o izgradnji klimatskog lječilišta na zapadnog obali stivanskog akvatorija i organizirao tiskanje serije razglednica koje su danas vrijedni povijesni dokumenti i govore mnogo o izgledu i životu Sutivana u to doba.

Bohdan Mikolašek, koji inače živi i radi u Švicarskoj, ove godine obilježava 100-godišnjicu dolaska svog djeda u Sutivan 1908., a u suradnji sa Općinom i Turističkom zajednicom Sutivana, ova proslava će prerasti lokalne okvire i poslužiti kao lijepi primjer vjekovnih veza, kulturnih, socijalnih i turističkih koje spajaju Češku i Hrvatsku.

Očekuje se pokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice i županijskih turističkih institucija, a sa češke strane događaju će nazočiti Češka televizija - Studio Ostrava, koja će snimati veliku reportažu o Sutivanu, otoku Braču i samom događanju, a nazočan će, uz 60-tak gostiju iz čitave Europe biti i veleposlanik Češke Republike, gosp. Karel Kuehnl. Program obuhvaća niz obilazaka i izleta po otoku, prigodne izložbe, koncerte u crkvi i na Ljetnoj pozornici Kavanjin, protokolarne sastanke, a centralno događanje je Večer češko-hrvatskog prijateljstva na Ljetnoj pozornici Kavanjin 15. lipnja (nedjelja) u 20:00 sati.

 

Na linku www.sutivan.info možete pronaći više informacija na češkom jeziku, a detaljno objašnjenje akcije pročitajte ovdje.